stire3a

Descoperirea facuta intr-un mormant vechi de 5.000 de ani, din Prahova.

Arheologii au descoperit in Prahova un mormant vechi de 5 mii de ani si mare le-a fost surpriza sa gaseasca, langa osemintele celui ingropat acolo, probabil o capetenie de vaza, mai multe podoabe de pret.

 

Printre ele, un pandantiv si un COLAN din cupru masiv. Ambele dateaza din Epoca Bronzului, iar mormantul a fost descoperit intamplator, cand se faceau sapaturi pentru o viitoare o fabrica. Lucrarile au fost oprite imediat, iar arheologii sunt lasati sa-si continue investigatiile.

Mormantul, vechi de 5 mii de ani, era inconjurat de un cerc din piatra iar pozitia osemintelor, chircite pe partea dreapta, este specifica epocii bronzului.

Bianca Preda, arheolog: „Un individ adult, probabil barbat dupa cum arata oasele. Robust chircit pe partea dreapta, genunchii stransi, mainile aduse catre fata. Inventarul funerar este important, mai multe podoabe de cupru, lucru destul de rar.

stire3

Arheologii au fost intrigati de pandantivul cu o forma similara cu a ochelarilor de astazi.

Alin Franculeasa, arheolog: „Aparitia colanului si a pandantivului de tip ochelar este o combinatie ce apare prima data. Pandantiv ocular ca asta gasesti din Caucaz pana in Franta adica vezi niste relatii mari, in preistorie nu existau granite.

Forma rotunda a mormantului este probabil asemanatoare cu a locuintelor de odinioara.

Eugen Pavalet, Directia de Cultura si Culte CJ Prahova: „Probabil este o reconstituire ipotetica a unui cort sau practicau credinta legata de viata de dupa. Amenajau o locuinta si dupa viata de dupa moarte.

Urmeaza ca specialistii sa dateze osemintele, prin testarea cu radio-carbon, iar datele culese sunt esentiale pentru studierea civilizatiile primitive din zona noastra.

In Prahova sunt cartografiate de arheologi peste 100 de morminte foarte vechi. Doar patru au fost cercetate pana acum.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*