Uite ce trebuie să faci de sărbătoarea celor 40 de mucenici

Uite ce trebuie să faci de sărbătoarea celor 40 de mucenici. Ziua de 9 martie este una extrem de aşteptată de bărbaţi, care au acum ocazia să cinstească nu doar un pahar, ci 40, bucurându-se astfel de o zi doar a lor. Tradiţia spune că cei care beau vin în această zi sfântă vor avea putere de muncă pentru tot anul.

Femeile nu stau nici ele degeaba, ci trebuie să pregătească mucenicii, sau măcinicii, cum se mai spune în unele zone, adică nişte colaci în forma cifrei 8.Dacă în Moldova aceştia se coc la cuptor, apoi se dau prin miere şi nucă, în Muntenia şi Dobrogea ei se fierb, iar la final se presară zahăr, scorţişoară şi nucă măcinată.

Sărbătoarea celor 40 de mucenici coincide şi cu ultima Babă din martie, semn că de acum vremea va fi din ce în ce mai frumoasă. În această zi, în unele părţi ale ţării există ritualul de a bate maiul (ciomagul) în pământ. Astfel, căldura va ieşi la suprafaţă, iar oamenii vor fi mai voioşi şi mai sănătoşi.

Tot pe 9 martie se face prima prognoză pentru vremea de Paşti, dar şi cea pentru restul anului. Se spune că dacă tună astăzi, vara va fi una bună pentru culturile agricole, cu temperaturi optime şi precipitaţii pe măsură. Dacă va fi vreme rece pe 8 martie, în ajunul prăznuirii, toamna va fi una lungă.

În Muntenia, femeile obişnuiesc să stropească cu aghiasmă (apă sfinţită) vasele în care gătesc, hainele şi cămara cu provizii. Asta le va garanta că hrana nu se va termina până la recolta din toamnă, iar ele vor avea ce pune pe masă.

Cu ocazia Sfinţilor Mucenici, oamenii de la ţară scot plugul la arat, semn că anul agrar a început. În această dimineaţă, utilajul este adus în faţa casei, printr-o festivitate specifică, moment ce coincide cu deschiderea sărbătorilor de primăvară.

sursa: revistateo.com

Astăzi pomenim pe Sfinții 40 de mucenici

Cei 40 de mucenici au fost soldați creștini, care au trăit în vremea împăratului Licinius. Ei făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Guvernatorul Armeniei îi disprețuia pentru că aceștia erau creștini, cu mare frică de Dumnezeu și de aceea i-a forțat să se închine la idolii săi. Soldații au refuzat și ca drept răsplată au fost bătuți cu pietre și băgați în închisoare. În final, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

În timp ce stăteau în apa rece la gheața, se spune că unul dintre soldați a ieșit și intrând în apa caldă pe care slujitorii guvernatorului o puseseră în fața lor, a murit pe loc. Ceilalți rămași în lac au început să se roage neîncetat la Dumnezeu și Tatăl Ceresc i-a ascultat. Ca drept răspuns, apa s-a încălzit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra soldaților. Unul dintre slujitorii guvernatorului, văzând că o cunună nu are pe cine să se așeze, s-a aruncat în lac și și-a mărturisit credința.

Cei 40 de mucenici au murit cu picioarele zdrobite, din porunca comandantului și au trecut de partea celor drepți. Numele celor 40 de sinfiți mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

În ziua de 9 martie creștinii pomenesc pe sfinții mucenici și totodată sărbătoresc începerea anului agricol. Tradiția spune că bărbații trebuie să bea 40 de pahare, iar femeile pregătesc 40 de mucenici sau sinfțișori pe care îi duc la biserică.

sursa: revistateo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*